Shop navigation

Versterkte wijnen

Versterkte wijn is wijn die met alcohol, vaak uit dezelfde wijn gedestilleerd, wordt versterkt. Vroeger wist men al dat een hoger alcoholpercentage de houdbaarheid verbeterde. Ook overleefde de wijn beter het vervoer over lange afstanden, bijvoorbeeld per schip. Het versterken van wijn wordt in veel landen toegepast.Twee types:

1. V.D.L. (vin de liqueur)

Is versterkte wijn gemaakt van onvergiste most, met potentieel 10 % Alc., die een toevoeging kreeg van wijnalcohol of marc, voortkomend van druiven toegelaten voor de AOP van dezelfde streek.

2. V.D.N. (vin doux naturel)

Is een versterkte wijn volgens de Europese richtlijn : toevoeging van alcohol van 96 % Alc.  aan most met min 12 % Alc.  potentieel, uiteindelijk resulterend in een effectief Alc. tussen 15 en 22 %.
De toevoeging van wijnalcohol gebeurt dus tijdens of na de gisting.


Back to Top